האימפריה הרומית הייתה תקופה של צמיחה ושגשוג חסרי תקדים. האימפריה הייתה כל כך עצומה שהייתה לה מערכת הבנקאות שלה לנהל את כל הכספים. הבנקים באימפריה הרומית נאלצו לעקוב אחר הכסף של כולם במנעול ומפתח. הם הנפיקו קבלות על הפקדות של אנשים שנקראו קודים (או "ספרים") כדרך לאמת כמה כסף היה להם בכל זמן נתון. בנקים אלו נודעו כ"ארקייד פודריקה", או "בריתות הברית", מכיוון שהם מומנו על ידי הרווחים ממיזם קודם: המנטה הרומית. מטבעות ייצרו מטבעות זהב הנושאים את דמותו של הקיסר ודנרי כסף עם תמונות של בני משפחתו. מטבעות אלו שימשו אז לתשלום לחיילים ולספקים וכן למימון נוסף של פרויקטים שונים ברחבי האימפריה כגון אמות מים, כבישים, מקדשים ופרויקטים אחרים של עבודות ציבוריות.
איך בנקים רומיים אחסנו והבטיחו כסף
הבנקים הרומיים שמרו את מטבעות הזהב, הכסף והברונזה של לקוחותיהם בקופסאות חזקה עם מלאי של חשבון כל לקוח. הם גם שמרו מסמכים חשובים כמו שטרות חוב ומכתבי אשראי לנסיעות ולמסחר. הבנקים החזיקו גם פיקדונות עבור אנשים שרצו לחסוך כסף ליום גשום. היו גם חשבונות להלוואות רומיות בריבית. שם הכספת, "ארקה", הוא המקום ממנו באה המילה "בנק". נעילת הכסף במקום מאובטח הייתה חשובה כדי שעובדי הבנקים לא יגנבו אותו. כדי למנוע גניבה, הבנקים נבנו כמבצרים בעלי קירות עבים וחלונות מסורגים. לבנקים היה גם כוח הביטחון שלהם כדי להגן על הכסף. השומרים גויסו בדרך כלל מחיילים רומיים בדימוס.
התשתית הבנקאית של רומא
האימפריה הרומית הייתה ידועה כבעלת תשתית מצוינת. כבישים (דרך), אמות מים (אקווה), ואפילו אינסטלציה מקורה (לעשירים) נבנו כולם בתקופה זו. גם בנקים רומיים נהנו מהתשתית הזו: הדרכים אפשרו לבנקים להעביר סחורות וכסף במהירות. אמות המים הביאו מים לערי האימפריה, מה שמנע מעובדי הבנקים לסחוב דליי מים עד לחלונות הקומה השלישית. והצנרת המקורה מנעה מהבנקאים לעטות מעילי צמר עבים בחורף כדי להתחמם בעודם עומדים בשלג מחוץ לגדה. השירותים הרומיים הללו עזרו למערכת הבנקאות לנהל ביעילות כספים ברחבי האימפריה. זה איפשר לאנשים לקנות ולמכור סחורות בקלות יחסית. הבנקים גם אפשרו לממשלה הרומית לגבות מסים ולשלם לעובדיה.
תפקיד הבנקים הרומיים באימפריה
הבנקים אפשרו לרומא לעקוב אחר כל הסחורות והכספים ברחבי האימפריה. כתוצאה ממערכת הבנקאות, סחורות היו קלות יותר לסחור וסחורות זרמו בצורה חופשית יותר בתוך האימפריה. הבנקים גם אפשרו לרומא לגבות מסים מאנשים בכל רחבי העולם. השימוש הנרחב במטבעות כמו הדנר עם דיוקנו של הקיסר וחילופי מטבעות תכופים בין מדינות סייעו לקידום חילופי כלכלה ותרבות בין עמים ומדינות ברחבי האימפריה. שפע הסחורות והכסף בתוך האימפריה גם הפך את האימפריה לאבן שואבת לאנשים שרצו להתיישב בה. אנשים מכל העולם היגרו לרומא כי הייתה להם הרבה עבודה לעשות. מערכת הבנקאות גם נתנה לרומא את היכולת לתגמל אנשים שתרמו לטובת האימפריה. זה כלל אמנים, אדריכלים ומהנדסים שעבדו על פרויקטים ציבוריים.
הבנק של טראיאנוס והקיסר נירון
בנק טראיאנוס, שהוקם בשנת 110 לספירה, היה הבנק הראשון באימפריה. זה היה ממוקם בפורום של רומא. בנק טראיאנוס, אשר נבנה על ידי הקיסר טראיאנוס, היה הבנק המסחרי הראשון באימפריה הרומית. עד המאה החמישית, רוב הבנקים הרומיים העבירו את מוקדם מהקיסר לבעלי אדמות וסוחרים עשירים. תזוזה זו נבעה בחלקה מתקופת שלטונו קצר המועד של הקיסר נירון. לקיסר נירון היה עניין רב בשירה ובמשחק. כדי לממן את תשוקותיו, הוא החל לקחת כסף מהבנקים. כתוצאה מכך, בנקים רומיים רבים פשטו רגל ונסגרו. הבנקים ששרדו הפכו מהתמקדות במדינה הרומית ובפקידיה לאנשים עשירים. הם כונו ארגנטאריו, שפירושו "סוחרי כסף" מכיוון שהם היו אחראים על הכסף בבנק.
עליית הבנקים הרומאים
שקיעתה של האימפריה הרומית לוותה גם בדעיכה במערכת הבנקאות. נפילת רומא נגרמה על ידי מגפות, חוסר יציבות פוליטית ופלישות ברבריות. הברברים היו קבוצות של שבטים שחיו מצפון לאימפריה הרומית. הבולטות מבין הקבוצות הללו היו הגותים והוונדלים. נפילת האימפריה הרומית המערבית הייתה בשנת 476 לספירה כאשר הקיסר האחרון, רומולוס אוגוסטוס, הודח על ידי אודואצ'ר, צמרת גרמנית. האימפריה הרומית המזרחית, הידועה גם בשם האימפריה הביזנטית, התקיימה עד שנת 1453 לספירה כאשר קונסטנטינופול נכבשה על ידי התורכים העות'מאנים. שקיעתה של מערכת הבנקאות הרומית נגרמה עקב שקיעת האימפריה הרומית. הפלישות הברבריות הביאו לאי יציבות פוליטית ולירידה במסחר, שפגעו במערכת הבנקאות.
סיכום
האימפריה הרומית הייתה מעצמה כלכלית. הכלכלה הרומית ניזונה ממגזר חקלאי חזק, שנשמר על ידי שילוב של חידושים עירוניים וטכנולוגיים. בנוסף, הכלכלה הרומית הייתה מגוונת ביותר, כאשר חקלאות, בנייה וכרייה היוו חלק ניכר מהתפוקה הכלכלית של האימפריה. מערכת הבנקאות באימפריה הרומית הייתה אחראית לניהול הכספים העצומים של האימפריה. הבנקים הרומיים שמרו את מטבעות הזהב, הכסף והברונזה של לקוחותיהם בקופסאות חזקה עם מלאי של חשבון כל לקוח. הם גם שמרו מסמכים חשובים כמו חובות שטרות ומכתבי אשראי עבור נסיעות ומסחר. הבנקים הרומיים גם אפשרו לממשלה הרומית לגבות מסים מאנשים בכל רחבי העולם.