בסוף 2016, בורסת שנחאי דורגה במקום השלישי מבין הבורסות העולמיות במונחי שווי שוק. היא גם ירדה למקום השישי בתחילת השנה הזו כשהמניות ברחבי העולם צנחו. אבל מאז הוא טיפס בחזרה למעלה. עם כל כך הרבה תשומת לב בבורסת שנגחאי, בין אם היא חיובית או שלילית, שווה להכיר אותה קצת יותר טוב. הנה שישה דברים שאולי לא ידעתם על שוק המניות של סין ועל הבורסה הגדולה ביותר שלה, ביתם של כמעט שני שלישים מהחברות הרשומות במדינה.
בורסות סין
לפני שנסתכל מקרוב על בורסת שנגחאי, בואו נסתכל במהירות על הבורסות האחרות בסין. בורסת שנזן, השנייה בגודלה בסין, היא הבורסה היחידה במדינה שבה חברות רשאיות להירשם ללא הנפקה ראשונית (IPO). כתוצאה מכך, בורסת שנזן היא ביתם של מגוון שלם של סטארט-אפים טכנולוגיים "חד קרן" שהצליחו לדלג לחלוטין על תהליך ההנפקה. כדאי גם לפקוח עין על בורסת הונג קונג. זוהי הבורסה הגדולה בעולם מחוץ ליבשת סין והיא מהווה מקור הון עיקרי לחברות סיניות במשך שנים רבות.
יסודות השוק
אין להכחיש שהבורסה של שנגחאי ראתה כמה תנודות דרמטיות בשנים האחרונות. ב-2015, המדד זינק בכמעט 50%, ואז ירד ב-40% עצום בשנה שלאחר מכן. לאחר מכן הוא עלה שוב בכ-15% ב-2017, לפני שירד בכ-25% ב-2018. ואז, בארבעת החודשים הראשונים של השנה, המדד עלה ב-40%. וכפי שניתן לראות מהגרף למטה, התנודות הפכו דרמטיות עוד יותר בשנים האחרונות. המדד גם מקבל יותר תשומת לב ככל שהבורסה הפכה גדולה וחשובה יותר. כעת יש לה שווי שוק של יותר מ-6 טריליון דולר שהם יותר ממחצית מהתמ"ג של סין. זה גם ביתם של יותר מ-1,800 חברות רשומות, כולל ענקיות כמו PetroChina, Tencent ועליבאבא.
דוחק בהנפקה בסין
הבורסות של סין היו הבורסות העמוסות ביותר בעולם בשנים האחרונות. הבורסה בשנחאי היא כיום שוק המניות הפעילה ביותר בעולם בכל הנוגע להנפקות. היו שתי הנפקות רשומות בבורסה מדי שבוע במהלך החודשיים הראשונים של השנה. זה יותר מכפול מהסכום הרשום בכל שאר השווקים המפותחים ביחד. היה ממהר גדול להירשם בבורסה הסינית מכמה סיבות. ראשית, לבורסה יש מחסום כניסה נמוך יחסית. גם חברות קטנות יותר רשאיות להירשם בבורסה. ושנית, הבורסה פתוחה למשקיעים זרים שעזרו לבורסה לגדול בחשיבותה.
מיזוג חליפין בקרוב?
תמיד הייתה תשומת לב רבה בבורסת שנחאי, אבל זה גדל בחודשים האחרונים. הסיבה לכך היא שעכשיו מסתחררות שמועות שהבורסה של שנחאי והבורסה של שנזן יתמזגו בקרוב. אם זה יקרה, זה ייצור את הבורסה השנייה בגודלה בעולם מאחורי הבורסה בניו יורק. זה גם אומר שהבורסה בשנגחאי תהפוך לביתם של רבים מחדי הקרן הטכנולוגיים בשנג'ן. אבל מה עומד מאחורי השמועות? ובכן, סגן נשיא הבורסה של שנגחאי רשם כי מיזוג הוא בראש סדר העדיפויות של הבורסה. והממשלה גם דחפה לאינטגרציה גדולה יותר של חליפין באופן כללי.
החברות הגדולות בסין
אם תסתכל על 10 החברות המובילות הרשומות בבורסת שנחאי, תגלה שרובן הן מפעלים בבעלות ממשלתית (SOEs). יש רק שתי חברות מהמגזר הפרטי גרידא בעשירייה הראשונה, והיחידה שאינה חברת תעשייה כבדה. כדאי לזכור אם אתה חושב להשקיע בבורסה בשנחאי. סביר להניח שתהיה חשוף בכבדות להונו של חברות גדולות בשליטה ממשלתית. חברות אלה מהוות כשני שלישים מהבורסה בשנחאי. ולמרות שהם יכולים להיות שימושיים לצפייה, הם יכולים גם להקשות על מדידת הבריאות הכללית של הבורסה.
המשקיעים מצביעים על מניפולציות בשוק
כפי שראינו, בורסת שנגחאי בהחלט ראתה את חלקה בעליות ומורדות. אבל במובנים מסוימים, חילופי הדברים הפכו לקורבן של הצלחתו. הסיבה לכך היא שכמה צופים בשוק טוענים שהבורסה הייתה נתונה למניפולציה. זה הזמן שבו סוחרים עובדים יחד כדי להעלות או להוריד מחירים למען האינטרסים שלהם, בין אם הם פיננסיים או פוליטיים. הם עושים זאת על ידי הצפת השוק בהזמנות מזויפות שנועדו להשפיע על המחיר. ונראה שהפקודות המזויפות הללו משמשות ליצירת שוק שורי ולכן למשוך משקיעים. אבל יש הבדל חשוב בין סוג זה של מניפולציה במחירים לבין סוג המניפולציה של המניות שהובילה למפולת השוק ב-1929.
סיכום
בורסת שנחאי עברה דרך ארוכה מאז הקמתה בשנות ה-90. וזה בהחלט היה רכבת הרים למשקיעים מאז. עם זאת, הבורסה כעת גדולה מאי פעם, והיא משחקת תפקיד חשוב יותר ויותר בכלכלה העולמית. וכל עוד אתה מבין את הסיכונים, זה יכול להיות מקום מצוין להשקיע בו את הכסף שלך.