המילה cryptocurrency יכולה להיות קשה להבנה. מהו בעצם קריפטוגרפיה? איך זה עובד? מה ההיסטוריה שלו? אלו הן חלק מהשאלות שאנשים עשויים לשאול כשהם שומעים על מטבע דיגיטלי בפעם הראשונה. מאמר זה ייתן לך היסטוריה קצרה של מטבעות קריפטוגרפיים ויסביר מה זה ואיך זה עובד. אנו גם נפרט יותר על דוגמאות ספציפיות של מטבעות קריפטוגרפיים פופולריים כמו ביטקוין, לייטקוין ו-Ethereum. בואו נתחיל!
איך עובד מטבעות קריפטוגרפיים?
מטבע קריפטוגרפי עובד על בסיס רשת מבוזרת. אין שרת מרכזי שמנפיק או מנהל את המטבע הקריפטוגרפי. רשת המחשבים ברחבי העולם מארחת את הבלוקצ'יין (ספר חשבונות מבוזר) של העסקאות. עסקאות נרשמות בבלוקצ'יין ומתקיימות בין שני גורמים המחוברים לרשת. משתמש יכול לשלוח בקשה להעברת מטבעות קריפטוגרפיים למשתמש אחר המחובר לרשת. כאשר מוגשת הבקשה להעברת הנכסים הדיגיטליים, היא עוברת תהליך של אימות ואישור על ידי הרשת. תהליך האימות משתמש בהצפנה לאבטחה. כדי לאמת עסקה, צומת רשת ינסה לפתור חידה מתמטית. הצומת הראשון לפתור את החידה מקבל פרס בדמות מטבע דיגיטלי חדש שנוצר. העסקה תושלם ברגע שהצד המקבל יפתור את אותה פאזל ויאמת את העסקה. אם עסקה היא הונאה, או שהצד המקבל לא יפתור את החידה, הרשת תדחה את העסקה.
ההיסטוריה של מטבעות קריפטוגרפיים
המטבע הדיגיטלי המבוזר הראשון היה ביטקוין. הוא נוצר בשנת 2009 על ידי אדם או קבוצת אנשים לא ידועים שנקראים בשם הבדוי, סאטושי נקמוטו. הרשת הראשונה שהשתמשה בטכנולוגיית בלוקצ'יין הייתה רשת מטבעות דיגיטליים בשם ביטקוין. ביטקוין נוצר בשנת 2009 על ידי אדם או קבוצת אנשים לא ידועים בשם הבדוי, Satoshi Nakamoto. בתור המטבע הדיגיטלי המבוזר הראשון, המשיכה העיקרית של ביטקוין הייתה שהוא נמצא מחוץ לשליטה ממשלתית. הבלוקצ'יין הראשון שוחרר עם השקת הביטקוין. הפופולריות הראשונית של הביטקוין יוחסה להבטחתו להיות מחוץ לשליטה ממשלתית ולשימוש שלו בעסקאות בשוק השחור כמו סחר בסמים והלבנת הון.
ביטקוין: המטבע הקריפטוגרפי הפופולרי ביותר
ביטקוין הוא המטבע הקריפטוגרפי הפופולרי ביותר בעולם והוא היישום המוצלח הראשון של טכנולוגיית הבלוקצ'יין. זה קוד פתוח, כלומר הקוד שלו זמין לציבור וניתן לשנות אותו על ידי כל אחד. המערכת היא peer-to-peer, כלומר עסקאות מבוצעות ישירות בין שני צדדים או צמתים ללא מתווך. כורים הם צמתים שמאשרים עסקאות ברשת על ידי פתרון חידות מורכבות כדי להוסיף בלוקים של עסקאות לבלוקצ'יין. מטבעות חדשים נוצרים כפרס לכורים על אישור עסקאות. ההיצע הכולל של ביטקוין שניתן ליצור מוגבל ל-21 מיליון. לביטקוין יש היצע סופי וקצב פליטה קבוע, מה שאומר שמספר המטבעות במחזור יקטן עם הזמן.
Ethereum: פלטפורמה לאפליקציות מבוזרות
Ethereum היא פלטפורמת מחשוב מבוזרת המשתמשת בטכנולוגיית בלוקצ'יין ליצירת "חוזים חכמים". הוא הוצע לראשונה ב-2013 על ידי ויטאליק בוטרין, מתכנת מחשבים שהיה אז בן 19 בלבד. Ethereum היא פלטפורמת מחשוב מבוזרת מבוססת בלוקצ'יין המאפשרת יצירת יישומים מבוזרים ו"חוזים חכמים". חוזה חכם הוא תוכנת מחשב שיכולה למלא אוטומטית את תנאי ההסכם בין שני צדדים באמצעות טכנולוגיית בלוקצ'יין. Ethereum היא פלטפורמת מחשוב מבוזרת שיכולה לארח יישומים מבוזרים (dApps). dApps הם יישומים הפועלים ברשת עמית לעמית ללא שליטה מרכזית או בעלות של צד שלישי. Ethereum שונה מביטקוין בכך שהוא משתמש בטכנולוגיית בלוקצ'יין אחרת ויכול לאפשר אפליקציות עם תכונות נוספות שביטקוין לא יכול.
Litecoin: אלטרנטיבה מהירה יותר לביטקוין
Litecoin הוא מטבע דיגיטלי המהווה חלופה לביטקוין. צ'רלי לי יצר אותו ב-2011 כחלופה מהירה וזולה יותר לביטקוין. Litecoin הוא מטבע דיגיטלי המהווה חלופה לביטקוין. צ'רלי לי יצר אותו ב-2011 כחלופה מהירה וזולה יותר לביטקוין. הוא משתמש בטכנולוגיית בלוקצ'יין שונה מזו של ביטקוין ויכול להשיג זמני עסקה מהירים יותר בעלות נמוכה יותר. ההבדל העיקרי בין השניים הוא שליטקוין יכול לבצע יותר עסקאות בשנייה מאשר ביטקוין. יש לו גם עלות עסקה נמוכה יותר.
אדווה: סוג אחר של בלוקצ'יין
ריפל היא רשת תשלומים ומטבע קריפטוגרפי ששוחררו לראשונה ב-2012 על ידי ארתור בריטו, דיוויד שוורץ וג'ד מק'קאלב. ריפל היא רשת תשלומים ומטבע קריפטוגרפי ששוחררו לראשונה ב-2012 על ידי ארתור בריטו, דיוויד שוורץ וג'ד מק'קאלב. הוא שונה מביטקוין וממטבעות קריפטוגרפיים מוכרים יותר מכיוון שהוא משתמש בטכנולוגיית בלוקצ'יין מסוג אחר.