מהו מדד משוקלל מחיר?

מדד משוקלל מחיר הוא סוג של מדד שנותן חשיבות רבה יותר למניות בעלות שווי שוק גבוה יותר. במילים אחרות, מדד משוקלל מחיר מעריך חברות על סמך מחיר המניות שלהן. הוא מייחס יותר משקל לחברות בעלות מניות גדולות ופחות לחברות בעלות מניות קטנות בחישוב שלה. שווי שוק (או שווי שוק) של חברה מחושב כשווי השוק הנוכחי של כל המניות שהיא הנפיקה, חלקי מספר המניות הללו. לפיכך, במדד מניות משוקלל מחירים, למניות עם מחירים גבוהים יותר יש השפעה גדולה יותר על התוצאה הסופית. ישנם סוגים שונים של אינדקסים כגון מדד שווה משקל, מדד כפול שונה או מדד משוקלל אקספוננציאלי. לכל אחד יש את היתרונות והחסרונות שלו. הבה נצלול לפרטים אודות האינדקסים הללו והטמעתם עבור פלחי שוק שונים.

מדד שווה משקל

מדד שווה משקל נותן את אותה חשיבות לכל מניה ללא קשר לשווי השוק שלה. הוא מחשב את החוזק היחסי של כל מניה במדד על סמך מחירה. סוג זה של מדד משמש בעיקר עבור שווקים מפותחים בינלאומיים, מכיוון שאין לו הטיה חזקה לאף פלח שוק ספציפי. על ידי שקלול מניות עם אותה משמעות, אין לה הטיה חזקה לאיזור או מדינה ספציפיים. ניתן לסווג מדד כמדד שווה משקל אם לכל המרכיבים יש משקל זהה במדד. לדוגמה, אם יש 50 מניות במדד, כל מניה תשקול 1% במדד.

מדד כפול משוקלל

מדד משוקלל כפול מייחס חשיבות כפולה למניות גדולות. הוא משמש בעיקר עבור מדדי מניות אמריקאיים, כגון דאו ג'ונס או נאסד"ק 100. שקלול כפול של מכסים גדולים מפחית את התנודתיות הכוללת של המדד, מכיוון שמניות אלו פחות רגישות לתנודות מחירים קצרות טווח. מדדים משוקלל כפול משמשים גם לשווקים בינלאומיים, אך הם יעילים ביותר בשוק האמריקאי. אינדקסים בעלי משקל כפול נתפסים לרוב כמדד הסטנדרטי בשל פשטותם ושקיפותם. מדד משוקלל כפול נותן משקל כפול למניות בעלות שווי שוק גדול לעומת מדד שווה משקל. לדוגמה, אם יש 50 מניות במדד, 25 מניות ישקלו 2% במדד, ו-25 המניות הנותרות ישקלו 1%.

אינדקס משוקלל אקספוננציאלי

מדד משוקלל אקספוננציאלי מכפיל את חשיבותן של מניות מניות גדולות, אפילו יותר, ומעניק להן משקל גדול פי שניים ממשקלן של מניות מניות גדולות במדד משוקלל כפול. מדדים משוקלל אקספוננציאלי משמשים בעיקר לשווקים מתעוררים, שכן מדינות מתפתחות מתאפיינות בדרך כלל בפוטנציאל הצמיחה הגדול שלהן. מדדים בעלי משקל שווה מעדיפים שווקים מפותחים ושווקים מתעוררים מכיוון שאין להם הטיה חזקה כלפי פלח שוק ספציפי כלשהו. על ידי שקלול מניות בעלות פונקציה אקספוננציאלית, המדד נותן משקל גדול יותר למניות בעלות מחיר גבוה. אינדקסים אקספוננציאליים הם פחות שקופים ופחות נוזליים מאשר אינדקסים אחרים. המשקל הגבוה של מניות עם מחיר גבוה מגביר את התנודתיות של המדד.

אינדקסים קנייניים לפילוח שוק

חברות השקעות מסוימות יוצרות את האינדקסים שלהן על סמך קריטריוני הבחירה הספציפיים שלהן. זה נותן להם גמישות רבה יותר כדי להתאים את אסטרטגיית ההשקעה שלהם. אינדקסים בעלי משקל שווה משמשים בדרך כלל עבור קרנות אינדקס העוקבות אחר כל שוק המניות, בעוד שמדדים בעלי משקל כפול או אקספוננציאלי משמשים לרוב עבור קרנות אינדקס העוקבות אחר מגזר ספציפי. לדוגמה, Standard & Poor's (S&P) הוא מדד שוק הכולל 500 מניות שנבחרו על סמך שווי השוק שלהן, נזילותן וקריטריונים אחרים. לעומת זאת, S&P 500 הוא מדד הכולל תת-קבוצה של אותן 500 מניות, המייצג את החברות הגדולות בתעשיות שונות בשוק המניות האמריקאי.

Double-Index Marker Market Traded Fund (ETF)

תעודות סל עם מדד כפול הן קרנות העוקבות אחר ביצועי המדד ומשכפלות את ההשפעות של מדד בעל משקל כפול. לדוגמה, קרן נסחרת בבורסה עם מדד כפול עשויה לשקלל באופן שווה את מניותיה כאשר המדד משוקלל באופן שווה, אך לשקלל אותן כפול כאשר המדד משוקלל כפול. תעודות סל עם אינדקס כפול הן בדרך כלל יקרות יותר מתעודות סל עם אינדקס בודד. זאת בשל המאמץ הנוסף שנדרש כדי לשנות את שקלול הקרן מכפול משקל לשווי משקל ובחזרה. תעודות סל עם מדד כפול מורכבות יותר מקרנות עם מדד בודד ולכן יש להן סיכון גדול יותר להונאה או לניהול לא נכון.

סיכום

מדד משוקלל מחיר מעניק משקל רב יותר למניות בעלות שווי שוק גבוה יותר. סוג זה של מדד משמש לעתים קרובות עבור שווקים מפותחים בינלאומיים, מכיוון שאין לו הטיה חזקה כלפי אזור או מדינה ספציפיים. מדדים משוקלל כפול מייחסים פי שניים את החשיבות למניות גדולות. הם משמשים בעיקר עבור מדדי מניות אמריקאיים, כגון דאו ג'ונס או נאסד"ק 100. מדדים משוקלל אקספוננציאלי נותנים משקל גדול יותר למניות עם מחיר גבוה. הם משמשים בעיקר לשווקים מתעוררים שכן מדינות מתפתחות מתאפיינות בדרך כלל בפוטנציאל הצמיחה הגבוה שלהן. תעודות סל עם אינדקס כפול עוקבות אחר הביצועים של מדד ומשכפלות את ההשפעות של מדד משוקלל כפול. הם בדרך כלל יקרים יותר מקרנות עם מדד בודד בשל מורכבותן.