מונטה דיי פאשי די סיינה הוא הבנק העתיק בעולם

זהו סיפור שהתרחש במקומות רבים בעולם במהלך העשור האחרון, בנקים לקחו על עצמם יותר מדי חובות וסיכון, מה שהוביל לקריסת אמון בקרב הלקוחות והמלווים הפוטנציאליים שלהם. התוצאה הייתה מפולת של תקנות חדשות, סגירה או מיזוג של מאות בנקים, ואפילו הזרמות הון משלמי המסים כדי למנוע ממוסדות מסוימים לרדת. מאמר זה יחקור את ההיסטוריה של בנק Monte Dei Paschi di Siena ואת העתיד שלו.

מה זה Monte dei Paschi di Siena?

מונטה דיי פאשי די סיינה (MPS) הוא הבנק הוותיק ביותר בעולם, ששורשיו מוצאים עד 1472. הוא עבר משברים פיננסיים רבים ומהווה עמוד תווך של הכלכלה האיטלקית, עם נכסים של 93 מיליארד דולר. MPS הוא הבנק הוותיק בעולם הפועל ברציפות והבנק השלישי בגודלו באיטליה והחברה הותיקה בעולם השורדת. היא החלה לפעול ב-21 במרץ 1472.

ציר זמן של אירועים

1998 - 2001: הבנק היה מעורב בשערוריית הונאה מסיבית שהובילה בסופו של דבר להתפטרות המנכ"ל שלו.

2007: הבנק נמנע מהגרוע ביותר של משבר הסאב-פריים, אך נחלש על ידי אחזקותיו הגדולות באג"ח ממשלתיות איטלקיות.

2008: משבר החוב באירופה הוביל לירידת שוק בשווי אגרות החוב של ממשלת איטליה, שעלתה לבנק מיליארדים. 2011: הבנק נכשל לראשונה במבחני הקיצון באירופה, ונדרש לגייס הון.

2012: הבנק נכשל במבחני הקיצון זו השנה השנייה ברציפות. בתור הסוגיה הבלתי פתורה הגדולה ביותר במגזר הבנקאות האירופי, MPS הפכה למכת ברק לביקורת.

2013: האיחוד האירופי שם את MPS על תמיכת חיים, והשהה זמנית את הכללים שיחייבו את הבנק לגייס הון.

2014: האיחוד האירופי הטיל מבחני קיצון מחמירים יותר כדי לקבוע אם MPS תוכל לגייס הון בעצמה, או שהממשלה תצטרך להזרים כסף. מבחני הקיצון העלו שהבנק דרש עוד 40 מיליארד דולר בהון.

2015: הבעלים החדשים של הממשלה, הפייננשל טיימס דיווח כי תוצאות הבדיקה הראו שההון הנדרש יהיה קרוב יותר ל-47 מיליארד דולר.

2016: הבנק לא הצליח לגייס את ההון הדרוש לו כדי להימנע מחילוץ ממשלתי.

2017: האיחוד האירופי וה-ECB הסכימו להזרים 19 מיליארד דולר לבנק כדי להציל אותו מקריסה, בתנאי שממשלת איטליה תזרים אותו סכום וששני המוסדות יכפו פיקוח קפדני על פעולות MPS.

הבעיות לעומק

MPS הוא הבנק הותיק בעולם והבנק השלישי בגודלו באיטליה, עם נכסים של 93 מיליארד דולר. הבעיה היא שהבנק הוא גם המסוכן ביותר באירופה, והיה בסכנת קריסה אלא אם יקבל מיליארדי סיוע ממשלתי. MPS נאבקת להימנע מחילוץ ממשלתי מאז המשבר הפיננסי ב-2008. הבנק רכש מיליארדי נכסים רעים כאשר לממשלת איטליה לא היה את הכספים להחזיר את חובותיה. המצב הפך לקריטי ב-2011 כאשר MPS נכשלה לראשונה במבחני הקיצון האירופיים ונדרשה לגייס הון. המצב החמיר בשנים הבאות, כאשר הבנק נכשל במבחני הקיצון זו השנה השנייה ברציפות, ולא הצליח לגייס את ההון הדרוש כדי להימנע מחילוץ ממשלתי.

בשנת 2013 הציב האיחוד האירופי את הבנק בשליטה ממשלתית זמנית ואפשר דחייה של שנה ממבחני הקיצון, שבמהלכם יכלה MPS לגייס את ההון בעצמה. אבל הבעיות החמירו ב-2014 כאשר האיחוד האירופי הגביר את מבחני הקיצון ומצא ש-MPS תצטרך הון נוסף של 40 מיליארד דולר כדי להיות מסוגל לשרוד בכוחות עצמו. הבנק לא הצליח לגייס כל כך הרבה כסף, והממשלה לא הצליחה לספק את הכספים הנדרשים.

פתרון האיחוד האירופי/ECB: חילוץ או מיזוג?

בהתחשב בגודל הבעיה, האיחוד האירופי וה-ECB עמדו בפני החלטה קשה: האם הם צריכים לספק את הכספים הדרושים כדי לשמור על MPS סולבנטי באמצעות חילוץ, או שעליהם לכפות מיזוג עם בנק אחר? ממשלתו של ראש הממשלה מתאו רנצי בעד חילוץ, בעוד האיחוד האירופי התעקש על מיזוג מכיוון שקשה לקבוע את ערכם של נכסים רעים. מיזוג יאפשר לשני המוסדות לקבוע את שווי הנכסים של שני הבנקים, ולהחליט כמה הון נוסף יידרש כדי לשמור על הפירעון של הבנקים. האיחוד האירופי וה-ECB היו מודעים לפוטנציאל השערורייה והשחיתות בתהליך המיזוג, אך החליטו שזה עדיף על הסיכון של חילוץ ללא אמצעי הגנה מספקים. הבעיות של הבנק הפכו למקור למתיחות פוליטית בין איטליה לאיחוד האירופי, והאיחוד האירופי רצה להימנע מהתפיסה לפעול מטעם גרמניה, המדינה הגדולה באיחוד האירופי.

השערורייה נמשכת: איפה MPS היום?

החקירה המקיפה של הליך המיזוג העלתה הונאה נרחבת בבנק. הממשלה השתלטה זמנית על הדירקטוריון, והמנכ"ל ושני מנהלים בכירים נוספים התפטרו. הממשלה מינתה נציב לחקירת ההונאה, והמנכ"ל החדש פתח בבדיקה ענפית של נכסי הבנק. נציב ההונאה, ג'ובאני פיטרוצלה, גילה דפוס שחיתות שראשיתו בשנות ה-90. הוא הצליח להתחקות אחר חלק מפעילויות ההונאה לפקידים בממשלה שנבחרו בשנות ה-90, ובסופו של דבר הוא מצא שההונאה עברה לפקידי הממשלה הנוכחיים. הממשלה עדיין לא החליטה מה לעשות עם הבנק, אבל היא הצליחה לגייס 5 דולר מיליארד בהון, שהוא צריך כדי למנוע חילוץ ממשלתי. זה 20 מיליארד דולר פחות ממה שהבנק צריך כדי להישאר סולבנטי, אבל זה 20 מיליארד דולר יותר ממה שהיה לפני שהממשלה השתלטה עליו.

סיכום

הבנק שרד כמה משברים במהלך ההיסטוריה הארוכה שלו, אבל הפעם התוצאה פחות בטוחה. הבנק נמצא כעת בחקירה בגין הונאה, והממשלה טרם החליטה מה לעשות עם זה. גם אם יאפשרו לו לשרוד כמוסד עצמאי, נזקי השערוריות עלולים להיות גדולים מכדי להתגבר עליהם. ל-MPS יהיה קשה להחזיר את אמון הלקוחות שלה, או משקיעים פוטנציאליים. אם הוא ישרוד כמוסד יחיד, הוא יהיה תחת שליטת הממשלה והאיחוד האירופי במשך שנים רבות.